Göteborg är inte jämställt – än

Göteborg är fortfarande en stad med orättvisa skillnader mellan könen. Kvinnor tjänar mindre än män. Kvinnor står för de flesta långtidssjukskrivningarna. Kvinnor står för majoriteten av
ansvaret för arbetet med hem och barn. Kvinnor blir fortfarande misshandlade i sina hem.

Flickor och pojkar, kvinnor och män, ska ha samma rättigheter och skyldigheter genom livets alla skiften. Detta är en av hörnstenarna i den liberala idétraditionen. Därför vill vi att alla stora beslut inom kommunen alltid ska konsekvensanalyseras ur ett jämställdhetsperspektiv. För att nå ett mer jämställt samhälle är det viktigt att uppmuntra privat företagande i branscher där kvinnor dominerar, att män tar ut en större del av föräldraledigheten och att utbildningsvalen blir mindre könsbundna.

 • Ge kvinnor makt över sin arbetssituation. Bryt upp de offentliga monopolen inom vård, omsorg och hemtjänst så att kvinnor får fler arbetsgivare att välja mellan. Kommunen bör underlätta för etablering av privata och kooperativa företag.
 • Bekämpa diskrimineringen i Göteborg. Folkpartiet vill eliminera osakliga löneskillnader till 2014. Det borde vara en självklarhet att lika lön för lika eller likvärdigt arbete gäller. Genusmedvetenheten måste öka generellt och speciellt i offentlig sektor. Vi vill göra en kraftfull inventering för att öka karriärmöjligheterna, stimulera en bättre löneutveckling och höja statusen inom kvinnodominerande yrken. Vi vill se fler kvinnor på ledande positioner.
 • Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen ska ta fram och använda metoder för att motverka sjukskrivingar bland de anställda, med särskilt fokus på kvinnor. Offentliga arbetsgivare har ett ansvar att komma tillrätta med de högre sjukskrivningstalen bland kvinnor.
 • Nolltolerans mot våld i nära relationer. Göteborgssamhället måste alltid reagera mot våld i nära relationer. Vi vill att staden varje år kartlägger och presenterar ett ”Bokslut över våld i nära relationer”, för att belysa och förhindra utsatthet i nära relationer. Vi vill även införa kommunarrest för misshandlande män.
 • Haveriutredning vid dödligtvåld i nära relationer. Det ska genomföras en haveriutredning när en partner misshandlas till döds i en nära relation.
 • Stäng Rosenlund. Utan en öppen prostitutionsgata försvåras unga flickor och pojkars debut som sexsäljare och människohandlare får svårare att rekrytera kunder. Vi vill istället utveckla området till en levande stadsdel med liv och rörelse.
Annonser

2 kommentarer till Göteborg är inte jämställt – än

 1. Eva-Lena Haag skriver:

  Haveriutredning är inte ett bra begrepp, kalla det för dödligt våld! Ge kvinnojourer kommunala bidrag. Låt männen flytta till behandlingshem när det uppdagas en misshandelssituation.

 2. Ulf skriver:

  Vad innebär en haveriutredning? Är det något annat än den polisutredning som väl rimligen görs när dödligt våld använts?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s