Förskola

 • Inför platsgaranti i förskolan. Vi vill öronmärka resurser till alla barn och därmed garantera alla barns rätt till omsorg. Om kommunen inte lever upp till garantin, ska de föräldrar som tvingas vänta mer än fyra månader på en förskoleplats kompenseras ekonomiskt.
 • Färre barn i barngrupperna. Barngrupperna i förskolan har under de senaste åren vuxit så att det i praktiken är omöjligt för pedagogerna att stimulera varje barn. Barnomsorgen ska vara en plats för lek och pedagogisk utveckling – därför vill vi minska barngruppernas storlek.
 • Erbjud 15-timmarsbarnen mer tid. Barn till arbetssökande och föräldralediga ska erbjudas förskoleverksamhet minst 25 timmar per vecka.
 • Erbjud barnomsorg på obekväm arbetstid. Alla föräldrar arbetar inte mellan nio och fem och de som arbetar i branscher med andra tider måste ha rätt till en god barnomsorg även på andra tider.
Annonser

7 kommentarer till Förskola

 1. Ann-Mari B. Adiels skriver:

  Det som pågår nu inom förskolan är helt vansinnigt. Man sparar in på personal genom att ha alldeles för stora barngrupper. Kostnaderna för de barn som senare i livet får problem skjuts på framtiden.
  Om inte kommunerna kan sköta det hela bör man se till att det blir lag på hur många barn det får vara per grupp.

 2. Sofia Angel skriver:

  Mycket bra förslag att ge 15-timmars barnen möjlighet att få gå upp till 25 timmar. Har själv tre barn och när vi var föräldralediga med vårt yngsta barn så ”drabbade” detta framför allt vårt äldsta barn som då var 5-6 år. Han hade behov av att få leka med kompisar mer än 15 timmar i veckan och i dagens läge är det inte många 5-6 åringar som är hemma på dagarna. Det fanns helt enkelt inga andra att leka med. Plus att han alltid blev besviken på att han inte fick äta mat med de andra – måltiden är också en social gemenskap. Senare, när han började förskoleklass, så missade han vissa mer undervisningsbetonade moment som var planerade till eftermiddagarna. Skolan var helt enkelt inte anpassad till dessa (mycket få) elever som slutade kl.12. Därför är det ett mycket bra förslag som framför allt utgår från barnens behov! Det är ju alltid fritt fram att låta sitt barn gå färre timmar om det passar det enskilda barnet bättre….

 3. Karin skriver:

  Jag bor i Linné och kan intyga att grupperna är för stora och drabbar den pedagogiska verksamheten – som vi dessutom har betalat för. Det kan inte vara okej. Varför ska alltid vi som bor i Linnéstaden drabbas?

  • Eva-Lena Haag skriver:

   Det är inte bara Linnéstan som drabbar, grupperna är stora i hela Göteborg. Man fixar och trixar med 15-timmarsbarn för att tränga in en eller två barn till på avdelningarna. Det sker på bekostnad av verksamheten och barns utveckling!

 4. Eva-Lena Haag skriver:

  Inför en 15-barnsgräns för de mindre barnen för att de ska bli sedda, utveckla språket och sin sociala, empatiska förmåga. Jag tror vi skulle vinna v äljare på att ha en gräns för 1-3 åringar.

 5. Ulf skriver:

  Tror vi behöver utveckla resonemanget kring barngruppernas storlek. Med tanke på Linnéstadens nu aktuella 27 och där en ansvarig snarare lät påskina att man inte ska stirra sig blind på gruppens storlek utan att det mer handlar om antal personal och rum.

 6. Eva-Lena Haag skriver:

  Fyramånadersgarantin fungerar enbart genom att fylla på alla barngrupper i kommunen just nu. Barngrupperna blir större och större. Minska antalet och sätt ett tak för olika åldergrupper, liksom att ange hur många utbildade pedagoger det ska finnas i grupperna med hänsyn taget till lokalernas utformning.
  Kvalité, värna barn och barndom, var rädda om våra duktiga pedagoger i förskolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s