Rättigheter för personer med funktionsnedsättningar

Det är självklart att alla medborgare lever i ett Göteborg där tillgänglighet för alla också är verklighet. Det är en grundläggande rättighet även för människor med olika former av funktionsnedsättning, att så långt det är möjligt att få leva sitt liv på samma villkor som andra.

Det är hög tid att vi vidgar synen på funktionsnedsättning och börjar se varje människas unika värde och kompetens. Självförverkligande ska inte vara ett privilegium för ett fåtal. Kommunen har ett extra ansvar att erbjuda personer som inte klarar sig på den reguljära arbetsmarknaden, både praktik och en meningsfull sysselsättning. Får vi makten inleder vi en offensiv för tillgänglighet och valfrihet för alla i Göteborg – där målet är att staden ska bli den mest tillgängliga i landet.

  • Inrätta en tillgänglighetsguide för Göteborg. Vi vill ta fram en tillgänglighetsguide som dels underlättar för den enskilde att veta var och hur man kan ta sig fram, dels som ett verktyg för att se var vi behöver bygga om och sätta in åtgärder för ökad tillgänglighet för alla.
  • Se kompetensen. Utforma meningsfull daglig verksamhet med hjälp av, och stöd till, sociala kooperativ för människor med funktionsnedsättning. Vi vill verka för att fler ska få möjlighet till praktikplatser, ett arbete, utbildning med mera.
  • Återställ assistansreformen! Rätten till en personlig assistent som folkpartiet drev igenom har inneburit en revolution av frihet och ökad livskvalitet för många funktionshindrade. Vi vill fortfarande att staten ska ha hela kostnadsansvaret.
  • Flexibel färdtjänst och kollektivtrafik. Vi vill att upphandlad färdtjänst, så även taxibilar, ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättning. Kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla göteborgare.
  • Alla har rätt till ett bra boende. Personer med funktionsnedsättning ska ha tillgång till ett varierat boende, det är exempelvis inte acceptabelt att unga tvingas bo på äldreboenden i brist på anpassade bostäder. Den som är i behov av bostadsanpassning måste få detta inom tre månader.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s