Vad med och påverka FP:s politik för ett tryggare Göteborg

Under hösten tillsatte Folkpartiets fullmäktigegrupp i Göteborg arbetsgrupper som har till uppgift att utveckla partiets politik. Arbetsgruppen ”Tryggt Göteborg” har valt att fokusera på ungdomsbrottsligheten och rekryteringen till kriminella gäng. Vad bör göras för att hejda den? Vi vill med denna enkät lyfta ett antal frågeställningar som vi skulle vilja att medlemmar och intresserade diskuterade kring. Utöver frågorna får man gärna kommer med andra förslag och idéer till arbetsgruppen. Svaren behöver vi senast få den 20:e februari. Du kan lämna dina synpunkter och förslag direkt under enkäten. Du kan också maila dina svar till gruppens sekreterare Pär Gustafsson.

Ta mig till enkäten.

Cecilia Wigström
Sammankallande i arbetsgruppen Tryggt Göteborg

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad med och påverka FP:s politik för ett tryggare Göteborg

  1. Eva-Lena Haag skriver:

    Trygga människor har en bra bas som de fått i barndomen.
    Bra förskolor med mindre grupper där alla blir sedda och bekräftade, inga kategoriseringar eller felaktiga och snabba diagnoser för att få stödresurser, det ska förskolan ha om de behöver det utan diagnoser.
    Bra skolor med fler kringresurser, som samarbetar med socialtjänsten och polis. Det behövs socialpedagoger i skolan och på fritids, förutom lärare. Socialpedagoger har utbildning för att ta hand om barn och unga på ett bra sätt i olika livssituationer och kan sköta samarbete med olika myndigheter och samverka med föräldrar, utom då det handlar om undervisning. Specialpedagoger kan hämta barn vid skolk och kolla upp anledningen till skolk, för det finns ofta en anledning att elever skolkar.
    Bra fritidshem med mycket mindre grupper, där barn fortsätter att utveckla sociala relationer och dialoger med pedagogerna
    Om det går fel och föräldrarna vill ha hjälp ska de kunna få det snarast i form av stödjande samtal och evt i föräldragrupp med professionell expert
    Ingen mobbning sker om det inte finns medlöpare – kontinuerligt arbete med hur barn är mot varandra, vad som kan sägas och hur. Vuxna måste vara goda förebilder och inte själva mobba varandra. Vuxna ska ta ställning mot mobbning och kränkande behandling, politiker måste ta avstånd från olika tävlingar och tv-program som visar mobbning.
    Barn som har bra självkänsla och lever under trygga förhållanden och går i en fungerande förskola och skola samt fritids har mycket större förutsättningar att inte ge sig in på brottets bana och om de skulle hamna där ta sig därifrån.
    Kvarterspoliser, som har auktoritet (inte vara auktoritära) poliser ska aldrig blir kompisar med barnen, men få deras förtroende.
    Satsa på att inskärpa vikten av social kontroll som utövas av vuxna som ser och kan tala barn tillrätta om det går fel.
    Inga nerslitna bostadskvarter – bygg och förtäta i Göteborg med omnejd. Det måste byggas där människor vill bo, i innerstaden t ex. Kommunen bör ombilda en del hyresrätter i delar av Göteborg där de boende kan köpa sina bostäder för att få inflytande. Ge byggrätter till mindre byggnadsföretag och inte bara till stora.
    Kommunen ska ordna praktikplatser inom vård, omsorg , skola och andra verksamheter där unga kan bidra med sin arbetskraft. Då får unga prova på en arbetsplats eller helst flera och kan sedan gå en skräddarsydd utbildning inom yrkeshögskolan t ex och bli anställningsbara
    Trygghet för kvinnor, unga som äldre, på gator och torg och i kollektivtrafiken som används i stor usträckning av kvinnor. Rent och snyggt på spårvagnar och bussar, särskilda platser längst fram i buss och spårvagnar för kvinnor att sitta på
    Upplysta gator och hållplatser ska i möjligaste mån förläggas där det finns hus och inte för ensligt
    Kvinnocentrum där kvinnor som blivit utsatta för våld ska kunna söka sig. Där ska finnas specialistkunskap om unga och äldre kvinnor, som drivs i kommunal regi
    Satsa på äldre kvinnor som ska kunna röra sig fritt utan att vara rädda och ingen mer gatsten på gatorna som blir väldigt hala vid regn och snö.
    Trygghet iför människor innebär att man måste satsa proaktivt och förebyggande, det kostar mindre och det skapar mindre lidande för medborgarna.

Lämna en kommentar