Inledning – Ja till framtidens Göteborg!

Frihandel och liberaliseringar har sedan Göteborg grundades präglat stadens utveckling. Utrikeshandeln och de omfattande kontakterna med omvärlden har format stadens snart 400-åriga historia. Folkpartiet liberalernas kännetecken är marknadsekonomi, levande demokrati och en välfärd som omfattas av alla. En liberal politik garanterar att vård, utbildning och omsorg av god kvalitet är tillgänglig för alla oavsett inkomst och förmögenhet.

Det är viktigt att stadens organisation moderniseras och effektiviseras så att medborgarna får bästa möjliga service, där göteborgaren ställs i centrum före system och politiska beslut. Framtidens utmaningar står vid dörren och vi har en politik att möta den. Den allt mer globaliserade och internationella konkurrensen gör att tidigare industriella övertag inte räcker till. Flexibilitet och förmåga till omställning liksom hög kompetensnivå och ständig
kunskapsinhämtning är allt viktigare delar för framgång. Också utmaningar i form av klimatförändringar och hur vi tacklar dem är frågor som måste få delvis nya svar.

Det handlar om hur vi alla på bästa sätt ska kunna dra fördel och utveckla den kunskap och det kunnande som finns i miljöteknik, informationsteknik och energieffektivisering. Sammantaget kräver detta en ny syn på stadens roll som ett nationellt och internationellt industriellt samt transportmässigt centrum. Göteborg ska vara rustat att anta utmaningen i en hårdnande konkurrens mellan svenska och internationella regioner om ungdomar, utbildad arbetskraft och kvalificerade arbetsuppgifter inom näringsliv och övriga samhällssektorer.

Grundläggande för det är kvaliteten i skolan, ungdomars lust till vidare utbildning och den högre utbildningens möjligheter att hävda sig internationellt. Göteborg svarar för mycket av dynamiken i Västra Götalandsregionen. En förutsättning för en hållbar tillväxt i vår stad är att det finns bostäder, byggbar mark för kontor och andra kommersiella fastigheter samt en fungerande infrastruktur. Göteborg ska upplevas som den trygga och vänliga staden. En stad full av positiv och kreativ mångfald som i sin tur
kännetecknas av såväl social som stadsbyggnadsmässig integration, samt smarta miljöförbättringar .

Göteborg ska utvecklas till en evenemangs-, kultur- och utbildningsstad i världsklass. En aktiv utveckling av stadsrummet för ett attraktivt, spännande och såväl dynamiskt som mänskligt Göteborg bidrar till staden som en given arena för möten, växtkraft och innovation.

Vi tror på framtiden. Vi tror på utveckling, och att mer kunskap löser framtidens utmaningar. Folkpartiet liberalerna säger ja till framtiden.

Annonser

En kommentar till Inledning – Ja till framtidens Göteborg!

  1. Ulf skriver:

    Spontan kommentar vid första genomläsning. Kan det inte vara bättre att utgå från att Göteborgs utveckling har baserats redan sen grundandet på ”globalisering”. Med denna insikt ges unicitet till Göteborg som stad och en position som få andra kan ta. Snacket ”den allt mer globaliserade…” är ju precis Göteborgs styrkeområde sedan sekler tillbaka.

    Sedan ogillar jag den ganska tomma floskeln att ”Folkpartiet säger ja till framtiden”. Men den kanske är centralt beslutad. Svårt att tänka sig att någon är emot framtiden, frågan är istället vilken framtid.

    Tycker också att det finns ett antal adjektiv som med fördel kan strykas och därmed kan texten bli mer vass och tydlig.

    När vi skriver att staden ska utvecklas till en en ”evenemangs-, kultur- och utbildningsstad i världsklass”, saknar jag en beskrivning av hur utgångläget är. Bilden som jag tror att många medborgare harl är att Göteborg redan är där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s