Tryggt, snyggt och säkert i Göteborg

Göteborg är inte så tryggt och vänligt som vi vill att vår stad ska vara. Våldet ökar. Misshandel och våldtäkter förkommer nästan dagligen. Brott och otrygghet hotar ett öppet och demokratiskt samhälle. Mycket kan göras för att öka göteborgarnas säkerhet, men ingen tar ansvar för det. I kommunens vänsterstyre finns ingen som har ett övergripande ansvar för trygghetsfrågorna.

Den organiserade brottsligheten har slagit rot. Hela Göteborgssamhället ska kraftsamla för att möta den organiserade brottsligheten som breder ut sig. Kommunen måste vässa sina verktyg mot brottsligheten vid upphandlingar, uthyrning av lokaler, kontraktsskrivningar och vid tillsyn av verksamheter. Kommunen ska också mobilisera och aktivt samarbeta med civilsamhället, olika branscher inom näringslivet och göteborgarna i kampen mot den
organiserade kriminaliteten.

Den upplevda otryggheten måste motarbetas med flera metoder, i form av ljusare gångstråk och en blandad bebyggelse som innebär att många hela tiden rör sig i områdena. Mörka buskage, trasiga eller bländade gatlyktor och nedklottrade väggar skapar otrygghet och måste omedelbart åtgärdas. Alla göteborgare har rätt att känna trygghet i sin närmiljö, oavsett var i
staden man bor. Fler närvarande poliser förebygger brott och snabba reaktioner från samhället är nödvändiga för att se till att bryta destruktiva beteenden. Samtidigt måste föräldrar stärkas och ta ett större ansvar för sina barn, för föräldrar är alltid de bästa brottsförebyggarna.

Vi vill, efter Stockholmsmodell, etablera volontärverksamhet inom polisen. Alla som kan, vill och är lämpliga ska kunna göra insatser för att göra Göteborg till en tryggare stad.

 • Lys upp Göteborg. Belysningen måste förbättras och otryggt mörker byggas bort. Det behövs en genomarbetad satsning på vackrare belysning av stadens torg, parker, gator, joggingspår och grönområden. Vi vill initiera ett ljusprogram för att belysningen i Göteborg ska bli rätt och upplevas som trygg.
 • Inför böter för nedskräpning. Vi vill göra det lättare att slänga skräp på rätt ställe och för att komma tillrätta med nedskräpning i vår stad vill vi undersöka möjligheterna att införa böter mot nedskräpning.
 • Nolltolerans mot klotter. Klotter föder klotter och otrygghet. För att minska klottret, krävs snabb och effektiv sanering. Allt klotter inom stadens område ska saneras inom 24 timmar från att det upptäcks.
 • Inför en göteborgsk trygghetstelefon. Många känner sig otrygga att gå hem ensamma när det är mörkt. En trygghetstelefon dit man kan ringa för att få någon att tala med om man är ute och går ensam och känner sig rädd, kan vara ett sätt att öka tryggheten. Denna bör bemannas av frivilligorganisationer.
 • Fler och synligare poliser! Vi kan inte acceptera att polisen är osynlig på gator och torg och att bara 16 procent av alla anmälda brott klaras upp. Därför vill vi fortsätta förstärka antalet poliser, särskilt i utsatta områden och verka för att polisen arbetar förebyggande mot ungdomsbrottsligheten. Den nuvarande satsningen med områdespoliser måste vara långsiktigt uthållig. Vi ser också gärna fler poliser med utländsk bakgrund.
 • Inför en 24-timmarsgaranti för unga på glid. Vi vill att föräldrar vars barn påträffas berusade, anmälts för snatteri, vandalisering eller liknande kallas tillsammans med sitt barn till möte med polis och socialtjänst inom ett dygn.
 • Investera i unga i riskzon. Göteborg behöver ta fram metoder och modeller för att inom socialtjänsten bättre kunna bedöma behovet och omfattningen av åtgärder för unga på glid. Sociala insatser för barn och unga ska ses som en investering i framtiden.
 • Kameraövervakning vid våldsdrabbade platser kan vara nödvändigt. Kameror ska endast i undantagsfall förekomma på offentliga platser. Om kameror måste användas vid exempelvis våldsdrabbade platser, ska det finnas tydlig skyltning om att platsen är övervakad.
 • Nej till svarta pengar i krogbranschen. Restaurangbranschen ska uppmanas att minska kontanthanteringen och uppmuntra kunderna att begära kvitto. Kommunen ska omgående dra in serveringstillstånden för de restauranger och krogar som missköter sig.
Annonser

2 kommentarer till Tryggt, snyggt och säkert i Göteborg

 1. Ulf skriver:

  Tycker att vi skulle kunna vara mer positiva till kameraövervakning på offentliga platser.

  • Janne, icke medlem skriver:

   Jag håller inte med dig Ulf. Tycker att förslaget är väl övervägt – ibland behövs kamerorna, tänker på spårvagnarna. Vi har kameror nästan överallt och integriteten måste stärkas. Blev glad när jag öppnade GP idag och såg att FP tog strid för just det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s